BiH JE POTREBAN UNUTRAŠNJI DOGOVOR

0

BANJALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je odnos Turske i njenog predsjednika Redžepa Taipa Edrogana prema svima u BiH korektan i prijateljski, jer insistira da u zemlji bude postignut dogovor, a ne da to bude nametnuto sa strane.

Dodik je rekao da je riječ o velikom lideru koji pokazuje osjećaj za probleme u BiH jer smatra da je potreban dogovor u zemlji, mada je Srbima jasno da će u krajnjoj instanci Turska i njen predsjednik uvijek biti iza Bošnjaka.

Prema njegovim riječima, iz takvog pristupa došlo je do inicijative za sastanak Erdogana, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, te lidera iz BiH – predsjednika SNSD-a Dodika, SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a Dragana Čovića.

Dodik je podsjetio da su na takav format razgovora pristali svi osim Izetbegovića, zbog, kako je naveo, Britanaca i Amerikanaca.

On je istakao da je uvijek spreman da brani srpske interese pred bilo kim, te podsjetio da bi BiH imala manjak vještačkog đubriva da nije bilo Turske jer je to omogućio Erdogan u njihovom razgovoru.

Dodik je rekao da je pozvao Erdogana da dođe u Banjaluku i od njega dobio obećanje da će doći.

Govoreći o potrebi dogovora u BiH, Dodik je ukazao da bošnjačko Sarajevo svako pitanje želi da nametne Republici Srpskoj, pa u te svrhe koriste ljude iz inostranstva misleći da će oni to da završe.

On je naveo primjere takozvanih visokih predstavnika, među kojima je i “ovaj sada koji se lažno predstavlja”, zatim izaslanika njemačkog Bundestaga Adisa Ahmetovića, čiji su roditelji porijeklom iz BiH, a koji govori sve što i političko Sarajevo, te u Britaniji baronese porijeklom iz Tuzle Arminke Helić koja je u britanskom Parlamentu uticajna i definiše politiku te zemlje prema BiH.

Dodik je rekao da zbog toga Izetbegović i drugi, misleći da imaju svu tu podršku, kao i od demokratske administracije DŽozefa Bajdena u SAD i još nekih, neće da razgovaraju sa predstavnicima Srpske, jer misle da će sva ta konfiguracija sve njima da završi.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime