CIK BiH: Rok za podnošenje kandidatskih lista do 4. jula

0

SARAJEVO – Podnošenje kandidatskih lista za učešće na opštim izborima u oktobru počelo je juče i trajaće do 4. jula, a Centralna izborna komisija BiH završila je ovjeru 145 političkih subjekata, od kojih je 90 stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija.

Rok za podnošenje kandidatskih lista za učešće na opštim izborima je 4. jul do 16.00 časova.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović rekao je na konferenciji za medije da će na glasačkom listiću biti 137 političkih subjekata, jer na listiću neće biti naziv političke stranke koja na izborima učestvuje samo u okviru koalicije.

On je naveo da će redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću biti određen žrijebom do 20. jula.

Arnautović je rekao da kandidat koji se nalazi na kandidatskoj listi mora biti upisan u centralni birački spisak u opštini u kojoj se kandiduje, najkasnije do dana raspisivanja izbora.

On je naveo da se kandidat može kandidovati samo za funkciju u jednoj izbornoj jedinici na bilo kojem nivou vlasti i pojaviti se samo na jednoj listi političke stranke ili koalicije.

– Koalicija ima status političke stranke od dana ovjere za učešće u izbornom procesu do dana ovjere izbornih rezultata – pojasnio je Arnautović i dodao da se politička stranka, kao član koalicije, ne može povući iz ovjerene koalicije sve do ovjere izbornih rezultata.

On je rekao da političke stranke kandidatske liste mogu dostaviti posredstvom aplikacije “e-kandidati”, te da se i birači za glasanje van BiH prijavljuju posredstvom aplikacije “e-izbori”, koja je aktivna od 4. maja.

– Naloge je dosad otvorilo 28.099 osoba, od kojih su unos podataka završile 21.403, te je obrađeno 4.587 prijava, od čega uslove ispunjava 4.046 birača – rekao je Arnautović.

Prema njegovim riječima, papir za štampanje glasačkih listića biće nabavljen iz Češke, a početkom avgusta jedan broj listića trebao bi da bude distribuiran prema inostranstvu.

On je najavio da će na Ilidži od 23. do 25. juna biti održana konferencija “Odgovor sektora krivičnog pravosuđa na prijetnje ispravnosti integritetu izbor”, a koju organizuju Kancelarija Savjeta Evrope u Sarajevu i Misija OEBS-a.

Član CIK-a Željko Bakalar rekao je da je na posljednjoj sjednici izrečena 51 sankcija za 51 političku stranku zbog kršenja odredaba Zakona o finansiranju političkih stranaka u 2019. godini.

– Prethodni ciklus sankcionisanja je uspješno naplaćen i sredstva od toga idu u budžet BiH – naveo je Bakalar.

Član CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je da se preuranjena izborna kampanja kažnjava samo ukoliko postoji dokaz da je plaćena.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime