Brnabić: Na pragu treći svjetski rat, Beograd da ostane nezavisan

0

BEOGRAD – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je svijet na pragu trećeg svjetskog rata i da je u aktuelnoj situaciji za Srbiju važno da bude hrabra, ali i nezavisna i mudra prilikom donošenja teških odluka.

– Na pragu smo trećeg svetskog rata i u teškoj smo situaciji, ali pokušavamo da zadržimo poziciju nezavisnog i samostalnog odlučivanja, koja je izuzetno teška, ali koja je najpametnija, najbolja, najhrabrija i najmudrija – navela je Brnabićeva za RTS.

Prema njenim riječima, Srbija danas zavređuje posebnu pažnju i od EU, SAD, ali i Bliskog istoka, Kine, Ruske Federacije.

– To je pozicija koja je teška za teritorijalno i brojčano malu zemlju kakva je Srbija, a koja je izvojevana hrabrom i mudrom politikom – rekla je premijer Srbije.

Brnabić je komentarišući jučerašnju svečanost i dodЈelu Vidovdanskih odlikovanja rekla da je važno prisjetiti se teških, ali i lijepih trenutaka istorije i da to sa sobom nosi poruku kako za Srbiju, tako i za one koji gledaju u Srbiju i na Srbiju.

– Najvažnija poruka koju smo čuli u govoru predsjednika Republike je da ako danas razmišljamo da li da biramo hrabrost ili mudrost, da je u ovom trenutku zaista važno da budemo hrabri, ali da za teške odluke izaberemo mudrost – navela je premijerka.

Kaže da, iako je vlada u tehničkom mandatu, ona nastavlja da obavlja svoju dužnost i radi sve što je važno za život građana. Vlada, takođe, usvaja akcione planove, priprema zakone, usklađuje srpsko sa evropskim zakonodavstvom.

Energetika je postala političko pitanje

Brnabićeva je istakla da će energetika biti glavna tema na agendi buduće vlade. Napominje da je pitanje energetike danas političko pitanje i da je zahvaljujući kredibilitetu i vezama koje Vučić ima, Srbija uspejla da u kratkom roku obezbijedi gasni aranžman sa Mađarskom.

– Mi smo jasno rekli da ćemo cijene i kupovnu moć građana i konkurentnost privrede štititi, gledaćemo da što duže izdržimo. U ovom trenutku kod nas je cijena struje tri do pet puta niža nego u EU – rekla je premijerka.

Ističe da se u saradnji sa fakultetima radi na pronalaženju rješenja kako bismo imali što efikasniju potrošnju energenata.

– Kao što smo u pandemiji naučnu zajednicu angažovali da nađe rješenja da budemo samoodrživi, pa napravili elisa test, respirator, bolnicu za četiri mjeseca, to sad pokušavamo u energetici. Imala sam sastanak sa EPS-om, ali i fakultetima – da pokušamo da dijelom kupimo kvalitetniji ugalj, da ga miješamo sa lignitom da bismo od manje uglja dobili više električne energije – rekla je Brnabićeva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime