NIKO NEMA PRAVO TRAŽITI OD SRBIJE I SRPSKE DA DJELUJU PROTIV SVOJIH INTERESA

0

BEOGRAD – U Beogradu je počela tribina o temi “Srpska i Srbija u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini”, uz učešće analitičara iz Republike Srpske i Srbije.

Otvarajući tribinu, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović je istakao da u slučaju ukrajinske krize niko nema prava da od Srbije i Republike Srpske traži da djeluju protiv svojih interesa i da je srpskom narodu sada “sloga najpotrebnija, posebno kada je napadnuta sa svih strana”.

Cicović je ocijenio da Republika Srpska i Srbija jedino principijelnim stavom u odnosu na krizu u Ukrajini mogu da se sačuvaju od spoljnih i unutrašnjih pritisaka, bar za neko vrijeme.

“Važno je istaći da na tom putu moramo i valja istrajati”, naglasio je Cicović.

On je rekao da Srbija i Srpska nisu, ne mogu i ne smiju, ni najmanjom nesmotrenošću, učiniti bilo šta protiv svoje političke i vojne neutralnosti, jer bi tako postale strane u ratu koji nije njihov.

“Samo principijelnim stavom Republike Srpske i Srbije – i Evropa i Rusija, moguće je pomiriti ekonomske i političke interese – saradnju sa EU i istovremeno saradnju sa Rusijom sa kojom dijelimo duhovne, kulturne, istorijske i druge vrijednosti”, rekao je Cicović.

Uz podsjećanje da je jedna od teza za ovu tribinu i “Kako /od/braniti interese Srpske i Srbije do okončanja globalne igre u Ukrajini?”, Cicović je napomenuo da je u narodnim i državnim poslovima uvijek bilo i biće posebno važno očuvanje slobode, naroda i teritorije, imati političku i vojnu samostalnost, kao i iskrene prijatelje u svijetu.

“To su interesi i Republike Srpske i Srbije, uvijek pa i sada kad ih politički Zapad napada i češće, i oštrije, pa ih tako /češće i oštrije/ valja i braniti – ne samo do okončanja globalne igre u Ukrajini, jer će i poslije toga itekako biti potrebe za tim, kao što je bilo i prije događaja u Ukrajini”, rekao je on.

U svemu tome, kaže Cicović, Srbija i Republika Srpska, svaka na svoj način i u svom obimu, a i zajedno, mogu naći načina da prođu bez većih političkih gubitaka i da po svaku cijenu ne dozvole da postanu kolateralna greška, bilo čija.

“U tome nam, možda više nego išta drugo, može pomoći svesrpsko jedinstvo, osjećanje iskrenog i dubokog uvjerenja svih nas da je srpski prostor sa dvije strane Drine jedan prostor, jedan u jeziku, vjeri, istoriji, tradiciji, kulturi, nacionalnim interesima, pa i budućnosti”, naveo je on.

Onoj staroj krilatici “Samo sloga Srbe spasava” još nije isteklo vrijeme, ističe Cicović i dodaje da bi prije rekao da je “sloga najpotrebnija sada kad je napadnuta sa svih strana”.

On je dodao da proevropsko opredjeljenje Srbije i Srpske ne znači, da su protiv Rusije i da su spremne da, zarad “evropskog puta”, učine bilo šta na štetu suvereniteta svojih država.

Cicović je izrazio nadu da će sve ono što se kaže na ovoj tribini istovremeno doprinijeti i svesrpskom jedinstvu, slozi, punom zajedništvu.

Tribinu “Srpska i Srbija u pozadini globalnog sukoba u Ukrajini” organizovali su portali “Sve o Srpskoj” i “Fakti”, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, a učestvovali su istaknuti analitičari iz Srbije i Republike Srpske.

Na tribini će govoriti Đuro Bilbija, Siniša LJepojević, Dragomir Anđelković, Željko Budimir, Aleksandar Pavić, Nenad Kecmanović, Milomir Stepić, Predrag Ćeranić, Dušan Proroković i Srđan Perišić, a u ime organizatora i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji učesnike će pozdraviti šef Predstavništva Mlađen Cicović.

Skup se održava u pres-centru Udruženja novinara u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime