ROK ZA AŽURIRANJE BIRAČKE OPCIJE DO 19. JULA

0

BANJALUKA – Banjalučka Gradska izborna komisija /GIK/ saopštila je danas da birači koji imaju status raseljenog lica mogu do 19. jula da ažuriraju promjene u evidenciji raseljenih lica u Centru za birački spisak Banjaluka.

Izbornim zakonom BiH propisano je da birači koji imaju status raseljenog lica mogu se do 19.jula izjasniti o promjeni biračke opcije za predstojeće opšte izbore.

“Podnošenjem zahtjeva, birači iz ove kategorije, izjašnjavaju se o mjestu glasanja /u opštini sadašnjeg prebivališta ili prebivališta iz 1991. godine/ i načinu glasanja ‘lično ili u odsustvu/'”, naveli su iz GIK-a.

Iz te komisije su dodali da, ukoliko birači ne podnesu zahtjev za promjenu biračke opcije, njihova opcija i način glasanja ostaju prema posljednjim sprovedenim izborima.

Ukoliko ti birači glasaju u odsustvu, mogu glasati za izborne nivoe za koje se sprovode izbori u opštini za koju su registrovani.

Birači iz kategorije redovnih birača sa područja grada Banjaluka, koji su mijenjali adresu stanovanja, potrebno je da tu promjenu ažuriraju kod organa nadležnog za vođenje evidencija o prebivalištu /Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske/ najkasnije do 24. jula, da bi bili raspoređeni na pripadajuće biračko mjesto.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime