Kina počela velike vježbe oko Tajvana sa bojevom municijom

0

Kineska narodno-oslobodilačka armija pokrenula je rano jutros velike vojne vježbe sa korišćenjem bojeve municije u morima oko Tajvana, dan nakon posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju, javljaju svjetski mediji pozivajući se na izvještaj državne televizije ČTV.

Vježbe su počele u ponoć po lokalnom vremenu i održavaju se u šest oblasti u krugu od oko 20 kilometara od tog kineskog ostrva koje funkcioniše kao de fakto država, a trajaće do subote u ponoć.

Kako je navedeno u izvještaju ČTV, vojne operacije su pokrenute kao “čvrsto sredstvo odvraćanja od nedavne velike eskalacije negativnih poteza Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Tajvana i ozbiljno upozorenje protiv separatistickih aktivnosti za nezavisnost Tajvana“.

Peking je izdao upozorenje za brodove i avione da ne ulaze u akvatorij i vazdušni prostor u područjima gdje se vježbe održavaju, čije su koordinate ranije objavljene.

Istovremeno je tajvansko ministarstvo obrane saopštilo da će tajvanska vojska nastaviti s povećanjem nivoa pripravnosti i da će prikladno reagovati na “neprijateljsku situaciju”.

Podsjetimo, Pelosi je boravila u kratkoj nenajavljenoj posjeti Tajvanu, što je naišlo na oštre osude Kine i dovelo do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

To je bila prva posjeta jednog predsjednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.

Kineske vlasti prethodno su saopštile da će preduzeti sve raspoložive kontramere kao odgovor njenu posjetu koju su okaakterisale kao “igranje vatrom”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime