Završena obdukcija svih Poljaka iz autobusa, poginula oba vozača

0

ZAGREB – Oba vozača poljskog autobusa koji je u subotu sletio s autoputa A4 kod Brezničkog Huma su poginula i obavljene su obdukcije svih stradalih Poljaka, potvrdio je u ponedjeljak za Hinu portparol Županijskog državnog tužilaštva u Varaždinu Darko Galić.

U saobraćajnoj nesreći je poginulo ukupno 12 osoba, a 32 su povrijeđene, svi poljski državljani. Portparol Županijskog državnog tužilaštva u Varaždinu Darko Galić potvrdio je da su obavljene obdukcije stradalih Poljaka.

„Obavljene su obdukcije na stradalima i prikupljaju se podaci o samom putu autobusa i svim događajima koji su prethodili slijetanju autobusa s autoceste. Najvažnija je obdukcija preminulog vozača, informacije koje će se dobiti o njegovom stanju“, kazao je Galić.

Dodao je da su oba vozača autobusa smrtno stradala i da je neosporno utvrđeno koji je vozač upravljao autobusom u trenutku nesreće. „Vozač je bio u vozačkom sjedišti i vezan bezbjednosnim pojasom“, rekao je Galić.

Portparol je kazao i da Državno tužilaštvo treba ustanoviti je li počinjeno krivično djelo i ko ga je eventualno počinio, a potom će se donijeti odluka jer se krivični postupak ne može voditi protiv osobe koja nije živa.

“Nakon prikupljanja svih podataka Državno tužilaštvo će odlučiti hoće li se postupak voditi ovdje ili u Poljskoj s obzirom da se radi o svim stradalima državljanima Poljske“, izjavio je Galić, prenosi Index.hr.

Dvoje Poljaka još u kritičnom stanju

U poljskom autobusu bila su 42 putnika, koji su krenuli u petak iz Varšave na hodočašće u Međugorje. No u saobraćajnoj nesreći u subotu ujutro na autoputu A4, kod Brezničkog Huma, njih 11 je smrtno stradalo na mjestu nesreće, još jedna osoba je umrla u KBC-u Zagreb, a 32 osobe su povrijeđene.

Dvoje teško povrijeđenih Poljaka i dalje je u kritičnom stanju, dok je stanje ostalih zbrinutih u hrvatskim bolnicama uglavnom stabilno, saznaje se danas u Ministarstvu zdravstva Hrvatske o stanju putnika poljskog autobusa.

Poljska planira ove sedmice, moguće već u srijedu, vratiti kući desetak povrijeđenih u saobraćajonj nesreći autobusa kod Brezničkog Huma, najavio je ranije danas zamjenik poljskog ministra zdravstva Valdemar Kraska. Rekao je kako su poljske vlasti u stalnom kontaktu s hrvatskim bolnicama u kojima se nalazi tridesetak povrijeđenih Poljaka, prenosi agencija PAP. Poljska je u kontaktu i s porodicama žrtava koje su stigle u Hrvatsku.

(Foto: EPA/RTRS)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime