U NOVOM KOLEKTIVNOM UGOVORU I DIO PREDŠKOLSKIH DJELATNOSTI

0

BANJALUKA – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas da će uskoro biti potpisan novi Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture Srpske, koji sadrži i dio djelatnosti predškolskih ustanova, u vezi sa koeficijentima.
Trivićeva je navela da će novi ugovor biti potpisan u skladu sa rokovima isticanja prethodnog ugovora, te da je predmet višemjesečnih pregovora bilo povećanje plata zaposlenih u predškolskim ustanovama.

“Imajući u vidu da je to nadležnost lokalnih zajednica, Ministarstvo je u saradnji sa sindikatom bilo u komunikaciji sa predstavnicima lokalnih zajednica o realnim mogućnostima za povećanje koeficijenata imajući u vidu situaciju, te je dogovoreno da cijena rada ne može biti niža od 110 KM”, rekla je Trivićeva nakon sastanka sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Srpske Draganom Gnjatićem.

Ona je napomenula da je u pojedinim lokalnim zajednicama ta cijena iznosila 100 KM.

“Povećali smo i u određenim platnim grupama najniže iznose koeficijenata za plate i ostalo je još samo nekoliko grupa koje je potrebno usaglasiti u skladu sa mogućnostima budžeta, odnosno donošenja novog budžeta ili rebalansa budžeta u ovoj godini”, rekla je Trivićeva.

Ona je navela da očekuje da će na jesen biti postignut dogovor sa lokalnim zajednicama, koje su izrazile spremnost da povećaju ili iznivelišu plate, ali da trenutno to ne mogu da postignu zbog opravdanih razloga.

Gnjatić je rekao da su na sastanku definisani blagi pomaci nabolje kada je riječ o novom Posebnom kolektivnom ugovoru, ali da određene stvari još nisu završene.

“Naredni period ćemo iskoristiti da dođemo do najboljih rješenja tamo gdje nemamo dogovora, a to su koeficijenti za predškolske ustanove koji već postoji u važećem kolektivnom ugovoru”, rekao je Gnjatić.

On je naveo da će u narednom periodu donošenjem novog kolektivnog ugovora biti povećana naknada učiteljima koji rade u kombinovanim odjeljenjima i radnicima u ustanovama koje rade sa djecom sa smetnjama u razvoju.

“Sadašnji kolektivni ugovor ističe 31. avgusta, te je potrebno što prije potpisati novi, da ne bismo došli u poziciju da imamo praktično praznog hoda”, rekao je Gnjatić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime