ELEKTRONSKIM PUTEM DO PODATAKA O PREBIVALIŠTU

0

BANJALUKA – Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač potpisali su danas u Banjaluci sporazum o elektronskoj razmjeni podataka čime će matične službe podatak o prebivalištu lica, umjesto u pisanoj formi i putem, pošte pribavljati mnogo brže i jednostavnije.

“Ovim sporazumom biće unaprijeđena saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske i matičnih službi. Digitalizacija navedene usluge je od velikog značaja i za građane jer će ubrzati postupak upisa u matične knjige i omogućiti im da lakše i brže dođu do potrebnih dokumenata”, rekla je Jujićeva.

Ona je istakla da je ovo nastavak uspješne saradnje sa MUP-om, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Jujićeva je podsjetila da su dva ministarstva zajedničkim snagama uspostavili i elektronsku razmjenu podataka prilikom određivanja jedinstvenog matičnog broja novorođenoj djeci, te u postupku readmisije, zatim slanja obavještenja o promjeni prezimena supružnika po zaključenju braka, te obavještenja iz knjiga umrlih.

Ona je naglasila i da je zajedno realizovan i projekat “E-beba”.

Planirane aktivnosti u vezi sa sporazumom o elektronskoj razmjeni podataka biće realizovane u okviru raspoloživih kadrovskih kapaciteta i bez dodatnih finansijskih sredstava.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime