Tramp: Moskva definitivno nije odgovorna za sabotažu gasovoda

0
epa

VAŠINGTON – Rusija definitivno nije odgovorna za sabotažu gasovoda “Sjevernog toka”, izjavio je bivši predsjednik SAD i kandidat na narednim predsjedničkim izborima Donald Tramp.

On nije želio da otkrije ko je odgovoran za sabotažu, piše TASS.

– Ne želim da izazovem probleme za bilo koju zemlju, tako da neću odgovoriti na to pitanje. Ali mogu da Vam kažem ko nije /izvršio sabotažu/ – Rusija. Kada krive Rusiju, znate, kažu da je Moskva digla u vazduh sopstveni gasovod. To nije bila Rusija – rekao je Tramp u intervjuu za televiziju Foks njuz.

Kompanija “Sjeverni tok AG” prijavila je 27. septembra štetu bez presedana na tri linije gasovoda “Sjevernog toka” koja je pričinjena dan ranije. Švedski seizmolozi registrovali su 26. septembra dvije eksplozije duž rute gasovoda. Ruski tužioci započeli su istragu o eksplozijama polazeći od pretpostavke da se radi o terorističkom napadu.

Američki istraživački novinar Sejmor Herš objavio je 8. februara tekst u kojem, pozivajući se na neimenovane izvore, navodi da su ronioci američke ratne mornarice postavili eksploziv ispod gasovoda pod maskom izvođenja vojnih vježbi u junu prošle godine i da su Norvežani aktivirali bombe tri mjeseca kasnije.

Prema njegovim riječima, odluku o izvođenju te operacije donio je lično predsjednik SAD DŽozef Bajden, nakon devet mjeseci diskusije sa stručnjacima za bezbjednost u Bijeloj kući.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime