Banjaluka privlačna destinacija za hrvatske turiste

0

BANJALUKA – Banjaluka kao turistička destinacija dugi niz godina bilježi porast broja dolazaka i noćenja, dok je privlačna turistima iz Hrvatske koji čine oko 10 odsto ukupnog turističkog prometa, te predstavljaju značajno tržište, izjavio je stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Mladen Šukalo.

Šukalo je rekao da hrvatski turisti ostvare oko 5.500 dolazaka i 8.500 noćenja godišnje, kao i da zvanična statistika prati smještajne kapacitete hotela, motela i pansiona, dok skoro 50 odsto registrovanih kapaciteta u apartmanima nisu dio statističkog obračuna, a pretpostavka je da pojedinci i male grupe iz Hrvatske uglavnom koriste takve smještaje.

– Planiramo da radimo usmjerene kampanje prema Zagrebačkoj regiji zbog blizine Zagreba i dostupnosti naše destinacije, jer za dva sata gosti iz ovog grada mogu da dođu na neki događaj u Banjaluci i da se isti dan vrate kući – istakao je Šukalo.

Prema njegovim riječima, Turistička organizacija Banjaluke nastupa na sajmovima “Plejs tu gou” i “Eko etno Hrvatska”, te radi kampanje za pojedine događaje usmjerene na hrvatsko tržište.

Šukalo je naveo da se vrlo rijetko javljaju turoperatori iz Hrvatske u odnosu na mnogobrojne slovenačke turističke agencije koje skoro svakodnevno dovode posjetioce.

– Velika šansa postoji za saradnju i povezivanje sa hrvatskim partnerima u smislu stvaranja zajedničke turističke ponude i nastupa na dalekim emitivnim tržištima. Trenutno se realizuju kružne ture posjeta turista sa Malte: Zagreb – Plitvice – Bihać – Јajce – Banjaluka – Zagreb – naglasio je Šukalo za Srnu.

On je podsjetio da su dva najznačajnija tipa turizma u Banjaluci – događaji i turizam na otvorenom, a tokom godine se organizuju stotine manifestacija kojima se ostvaruju nove turističke posjete.

Šukalo je naveo da u toku ljetnih mjeseci posjetioci mogu razgledati grad i sa rijeke Vrbas u jedinstvenom banjalučkom čamcu Dajak, a tu je ponuda i etno-animacija, upoznavanje lokalnih običaja i života na ruralnom prostoru Banjaluke.

Najveći grad Republike Srpske trenutno, kako kaže, raspolaže sa oko 2.250 kreveta u hotelima, motelima i pansionima, dok se broj kreveta u apartmanima, kućama za odmor i sobama za iznajmljivanje procjenjuje na oko još 1.000.

Turistički promet u Banjaluci za pet mjeseci ove godine porastao je za 34 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kada je zabilježen istorijski maksimum.

(RTRS)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime