Banjalučani, gdje pijete kafu? Ovo je jedini kafić bez cjenovnika, a konobari su djeca sreće

0
BANJALUKA – Vrijeme za pauzu mnogi odluče da iskoriste za kafu u brojnim banjalučkim lokalima u centru grada, ali samo nekoliko gostiju zatičemo u Omladinskom kafiću ,,Zvjezdica”. Ovo je jedini kafić u Banjaluci koji nema cjenovnik, a uslužiće vas, kako ih zovu, djeca sreće.

To potvrđuje i Sergej Tomašević, koji ima 19 godina, a od decembra prošle godine radi u kafeu ,, Zvjezdica” u Domu omladine. Što se tiče manjka gostiju, sliježe ramenima i kaže – većina radije odlazi u obližnje kafiće.

“Znate, to je borba sa konkurencijom. Ma meni je divno ovdje. Imam sjajne kolege i svi su mi toliko dragi. Bilo bi lijepo da imamo više gostiju, ali mogu reći opet da Banjaluka ima ljude koji imaju osjećaj za nas”, naglašava Sergej za BL portal dok nam servira odličnu kafu.

Za Sergeja kažu da je najvrjedniji, ali tu su i ostali njegovi drugovi sa poteškoćama u razvoju koji čine sve da se svaki gost osjeća kao u najeksluzivnijem kafiću. Među njima je i konobar Matija Novković koji ima 18 godina, a kroz osmijeh otkriva da uvijek ima neku simpatiju.

,,Pišem im pisma, pozovem ih na kafu. Ovdje je divno, što da ne”, kaže Matija za BL portal, a ujedno daje savjet momcima kako privući djevojke.

Ne krije da se upravo vratio sa ,,godišnjeg odmora”, pa sad žuri da što prije pozdravi svoje kolege i usluži drage goste.

Da bi sve dobro funkcionisalo, tu su i vrijedni volonteri, među kojima je i Anđela Todorović, koja nakon ispitnih obaveza na Medicinskom fakultetu dolazi u kafić i pomaže svojim drugarima.

,,Ja sam se toliko vezala za njih. Slučajno sam ugledala poziv da je potreban volonter i prijavila se. Niko ne zna voljeti kao oni, tako da je svaki trenutak s njima neprocjenjiv”, naglašava Anđela za BL portal.

Priznaje da gostiju ovih dana manjka, ali se trude na sve načine da kafić opstane, jer su svjesni koliko znači mladima sa poteškoćama, kao i njihovim roditeljima. Opet, razumije i mlade koji žele da posjete i druge lokale, ali ponekad im koja kafa i ovdje neće škoditi.

U Banjaluci je u sklopu Doma omladine prošle godine počeo da radi ovaj kafić koji pruža priliku mladima sa poteškoćama u razvoju da se obučavaju i da pokažu šta znaju u pripremanju i služenju raznih napitaka, ali i da pokažu da su itekako korisni u društvu. Majka jednog takvog dijeteta tužno dobacuje kako je kafić ,,Zvjezdica” jedini kutak gdje može popiti kafu sa sinom, a da ga niko ne posmatra kao ,,neko čudo”.

,,Posjeta Omladinskom kafiću ,,Zvjezdica” manja je u odnosu na prošlu godinu, ali ovo je period godišnjih odmora, velikih vrućina, tako da je to na neki način i razumljivo. Kako se sam kafić nalazi u sklopu Doma omladine koji ima priličan broj dešavanja, nakon toga svi rado nastave druženje kod nas”, kaže za BL portal predsjednica Servis centra ,,Dajte nam šansu- Zvjezdice” Željka Perišić Ninković.

Napominje da se trude da opstanu, svjesni da je ovaj kafe mladima sa poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima od velikog značaja, jer su ovdje maksimalno socijalizovani, nisu zatvoreni kod kuće, stiču radne navike, a svaki dan nauče nešto novo.

,,Konačno se osjećaju prihvaćeno i korisno u društvu. Kao vid aktivnosti, u smislu njihovog radnog osposobljavanja, oni za ovaj posao nemaju nadoknadu, ali većina gostiju ih rado počasti bakšišom, što je lijepo. Kafe funkcioniše na principu dobrovoljnog ostavljanja novca za piće koje ste dobili, ne postoji cjenovnik. Građani znaju koliko košta kafa u prosječnom kafiću, pa tako i plate, a taj novac koristimo za nabavku robe koja je potrebna za rad”, objašnjava Ninkovićeva.

Sa ponosom primjećuje da je za godinu dana rada kafića poprilično uklonjena stigma i da se ovdje svi druže, ne gledajući na to ko odakle dolazi. Sada, kako kaže, nije rijetkost vidjeti mlade sa poteškoćama u razvoju na brojnim pozorišnim predstavama u Banjaluci, jer su glumci iz pozorišta Dis postali njihovi drugari.

(Tekst i foto: BL portal)

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime