Temperatura pala za 30 stepeni: Poslije toplotnog talasa naišle obilne kiše i snijeg!

0

CIRIH – Poslije toplotnog talasa, Švajcarska je sada suočena sa obilnim kišama koje su izazvale poplave i klizišta, dok je u višim djelovima zemlje pao snijeg.

U poznatom zimovalištu Cermat, na nadmorskoj visini od 1.638 metara pao je snijeg. Temperatura je impresivno opala, u roku od četiri dana.

U četvrtak je termometar stanice pokazivao 31,2 stepena.

Juče u 11.15 bilo je 0,5 saopštila je meteorološka služba Meteo Svise na platformi Tviter.

Mnogi planinski prelazi u Alpima, poput Gotarda i Zimblona, ostali su bili su juče zatvoreni, zbog kiše koja je počela u petak uveče i izazvala bujice blata. Željeznički saobraćaj je u pojedinim područjima otkazan zbog odrona.

Rijeka Rajna se izlila u dolini kroz koju protiče u Švajcarskoj, ali za sada nema opasnosti po stambena naselja.

Obilne kiše se dešavaju i u oblastima u kojima se govori italijanski jezik u Švajcarskoj, posebno u kantonu Tičino. Kiša će nastaviti da pada i danas navodi meteorološka služba. U planinama će ponovo padati snijeg, ali to nije dovoljno da se spasu švajcarski glečeri, prenosi Prototema.

Švajcarska i njen ekosistem su posebno pogođeni klimatskim promjenama. Situacija u glečerima je opisana kao dramatična, jer su između 2021. i 2022. godine izgubili šest odsto svoje zapremine.

Podsjetimo, nevrijme je juče zahvatilo Italiju, Sloveniju i Hrvatsku.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime