Dječak ubica iz Ribnikara pristao da svjedoči protiv oca

0

BEOGRAD – Optužnica koju je Više javno tužilaštvo u Beogradu u utorak podiglo protiv roditelja dječaka-ubice koji je u OŠ “Vladislav Ribnikar” 3. maja ubio devetoro vršnjaka i radnika objezbeđenja, daje potpunu sliku onoga što se kobnog dana dogodilo na Vračaru, izjavio je gostujući na RTS rukovodilac krivičnog odjeljenja tužilaštva, Nikola Uskoković.

On je potvrdio i da je dječak-ubica koji je u vrijeme zločina imao 13 godina i zbog toga nije krivično odgovoran za ubistva, predložen u optužnici da kao svjedok bude saslušan na suđenju koje bi poslije potvrđivanja optužnice trebalo da zakaže Viši sud u Beogradu.

Izvor Kurira podsjeća da je dječak-ubica putem video linka iz psihijatrijske ustanove na koju je smješten poslije masakra koji je priznao, već dao iskaz u istrazi koja se u to vreme vodila samo protiv oca, dok je njegova majka imala status svjedoka.

Advokat Nikodinović

I dalje istražujemo da li je još neko bio umiješan

Advokat Nikola Nikodinović, koji zastupa jednu od oštećenih porodica, izjavio je za Kurir da je podizanje optužnice važan korak u postupku koji je protiv oca dečaka pokrenut istog dana kada se zločin dogodio. – Optužnica je važan korak u cijelom postupku i eventualno novim postupcima koji će se izroditi iz ovoga. Mi kao punomoćnici oštećenih dajemo sve od sebe da doprinesemo daljem istraživanju toga šta se kobnog dana desilo. Prvenstveno, da li postoje još neka krivična djela koja stoje iza ovoga, konkretno da li postoje još neka lica koja stoje iza ovoga što se desilo – rekao je Nikodinović za Kurir.

– Ubica iz “Ribnikara” nije imao zakonsku obavezu da svjedoči u istrazi koja se vodila protiv njegovog oca, jer su najbliži srodnici. Međutim, i pored toga, on je sam pristao da svjedoči i dao je detaljan iskaz na kom se dobrim dijelom temelji i optužnica. Praktično je potvrdio sumnje da mu je otac “stavio oružje u ruke”, vodio ga u streljanu i na salaš da uči da puca u siluete ljudi i koncentrične krugove, kako da stoji i diše dok ispaljuje hice – otkriva sagovornik Kurira i dodaje da je iskaz najmlađeg masovnog ubice važan dokaz protiv oca i u smislu toga koliko je lako došao do dva pištolja i šest okvira sa 92 metka, koje je otac, kako je potvrđeno i u optužnici, čuvao u plastičnoj kutiji u rancu, koji je nosio i kada su išli zajedno da vježbaju gađanje.

Osim iskaza dječaka-ubice, tokom istrage su prikupljeni i drugi dokazi – iskazi svjedoka, nalazi vještaka, materijalni tragovi.

– Na osnovu svih prikupljenih dokaza, utvrđeno je da je dječak prvi put očev pištolj uzeo 24. aprila i to kada je bio sam u kući. Prekrio je kameru koja se nalazi u dnevnoj sobi, uzeo oružje, a potom ga vratio na svoje mjesto. Međutim, 1. maja ponovo je uzeo dva očeva pištolja i municiju i stavio ih u svoju sobu. Iz dokaza proizilazi da je prvomajske praznike proveo kod prijatelja i rodbine, a da je potom prvog radnog dana 3. maja pištolje stavio u ranac, namerno zakasnio na čas i ubio najprije radnika obezbjeđenja, dvije dežurne učenice, djevojčicu koja je stajala pored klavira, a potom ušao u svoje odeljenje koje je imalo čas istorije i pucao u drugare iz školske klupe i nastavnicu – podseća sagovornik Kurira šta se navodi u optužnici napisanoj na 267 strana.

Kada je završio krvavi pohod, dječak ubica je izašao ispred škole i pozvao policiju koja je došla i uhapsila ga. – Prikupljeni materijalni tragovi doveli su do toga da se na optužnici nađe i ime majke dječaka-ubice, pošto je na čauri pronađenoj pored vrata učionice otkriven i njen DNK – podsjeća izvor.

Iskazi koje su odgovorno lice i instruktor u streljani dali, a u kojima su tvrdili da nisu videli trinaestogodišnjaka da puca, nisu bili u skladu sa ostalim dokazima, snimcima i iskazima, i zbog toga su i oni optuženi za lažno svjedočenje.

(Agencije/ATV)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime