Nepostojeća afera kiseonik – državni udar: Đajić pozvao na skup

0

BANJALUKA – Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je, nakon što je Republičko javno tužilaštvo Srpske obustavilo istragu u slučaju nepostojeće afere “kiseonik“, sada svima jasno da je ta afera bila državni udar, prenosi ATV.

“To je bio državni udar, napad na javno zdravstvo. Stanivuković je i tada znao da je kiseonik ispravan ali je svjesno i zbog ličnih interesa želio ovdje paniku i katastrofu“, rekao je Đajić na konferenciji za medije.

Đajić je pozvao građane da izađu na protest tim povodom.

“Pozivam sve koji su tada propatili – sve zdravstvene radnike, naše pacijente, njihove porodice i sve časne građane da se okupimo u četvrtak, 19. oktobra, u 16 časova na Trg Krajine da poručimo (gradonačelniku Banjaluke Drašku) Stanivukoviću da više nikada više neće smjeti i moći uraditi nešto takvo protiv stanovnika Banjaluke i Republike Srpske“, rekao je Đajić.

“Pacijenti nisu vjerovali doktorima”

Načelnik Urgentnog centra UKC Srpske Slavica Zeljković podsjetila je da je informacija o neispravnom kisoniku koji koristi UKC u liječenju pacijenata došla u vrijeme kada je počinjao još jedan novi talas pandemije virusa korona.

“U to vrijeme kroz Urgentni centar UKC Srpske prolazilo je više od 200 pacijenata sa različitom težinom kliničke slike od virusa korona. To je bio akt izazivanja panike i napad na zdravstveni sistem i na zdravlje pacijenata“, rekla je Zeljkovićeva.

Kako je rekla, zbog plasiranja te informacije  pacijenti su imali strašno nepovjerenje u doktore UKC-a i mislili su da ih liječe neispravnim kiseonikom.

“Zbog toga su izbjegavali da dođu na preglede, ili su se zapuštali i dolazili sa teškom kliničkom slikom. Upravo zbog ovakve panike koja je izazvana mnogi pacijenti su odbijali hospitalizaciju. Za nas zdravstvene radnike koji smo sve vrijeme mukotrpno radili u toku pandemije je to izazvalo katastrofalne posljedice i otežalo nam već vrlo zahtjevan posao. To nam je najteži trenutak koji se desio za vrijeme pandemije“, zaključila je Zeljkovićeva.

Kovačević: SZO UKC ocijenila kao uspješan u liječenju ugroženih

Načelnik Klinike za intenzivnu medicinu za nehirurške grane Peđa Kovačević podsjetio je danas da je kroz Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane u tom periodu prošlo oko 2.000 životno ugroženih pacijenata  oboljelih od virusa korona.

“Svi oni su liječeni kiseonikom. Činjenica koju ne smijemo da zaboravimo i koje uvijek moramo da se sjetimo, a povodom koje je i bila organizovana konferencija za medije, je da nas je posjetila Svjetska zdravstvena organizacija i da smo ocijenjeni kao jako uspješni u liječenju životno ugroženih bolesnika“, rekao je Kovačević.

Kovačević je poručio da je važno da se zna da je kvalitet liječenja pacijenata na UKC-u bio na jednom zavidnom nivou uprkos činjenici činjenici da se, kako kaže, nalazimo u zemlji koja je u procesu tranzicije i u kojoj postoji samo jedna intenzivna jedinica nivoa tri.

“Uzimajući u obzir sve navedeno imali smo odlične rezultate liječenja baš onako kako je potvrdila i Svjetska zdravstvena organizacija“, rekao je načelnik Klinike za intenzivnu medicinu za nehirurške grane Peđa Kovačević.

“Liječili smo i predsjednika ovim kiseonikom”

Načelnik Klinike za plućne bolesti Mladen Duronjić poručio je da u tom izazovnom periodu suočavanja sa novim virusom nisu imali dileme da li svojim pacijentima pružaju najbolju moguću zdravstvenu zaštitu i najbolje moguće lijekove.

“Mi smo sa našim pacijentima ostajali, bolovali, liječili smo pacijente, nas, članove naših porodica, prijatelje. Pomenuti kiseonik sam lično primao i, na kraju krajeva, liječili smo i predsjednika ovim kiseonikom. Ovaj kiseonik koristimo i danas “, naglasio je Duronjić.

“Informacija o neispravnom kiseoniku uplašila pacijente”

Prof. dr Antonija Verhaz načelnica Klinike za infektivne bolesti naglasila je da je kroz Kliniku prošlo 30.000 osoba koje su pregledane, hospitalizovane i liječene.

“Prema statistikama iz tog perioda, a koje i danas radimo, jer je to nepreslušno polje podataka letalitet u Klinici za infektivne bolesti bio je nešto niži od klinika i bolnica u okruženju“,navela je ona.

Verhaz je dodala da je taj period bio mnogo težak. Ona je zahvalila i medijima na profesionalnom izvještavanju.

“Moram naglasiti u teškom momentu kada je došao novi talas došla je informacija o nesavjesnom korištenju neispravnog kiseonika i to je najteži period, jer je to bacilo sjenku na rad zdravstvenih radnika. Ta informacija je uplašila naše pacijente i njihove porodice, te smo i danju i noću morali informisati da se radi o ispravnom kiseoniku, a i mnogo ljekara ga je koristilo kada su bili bolesni. Nažalost, ta sjenka ostala je do danas, ali se nadamo da će sada biti skinuta. Ljekari i cijelo medicinsko osoblje je prošlo jedan veliki stres i voljela bih da se ovo zaboravi i skine mrlja sa zdravstvenog sistema“, naglasila je Verhaz.

Mirošljević: Niko nema pravo da nekome oduzme život

Prim. dr Vladimir Mirošljević naglasio je da zdravstveni radnici nisu dozvolili da se scenario 12 beba ponovi.

“Ja sam odlučio da se u Klinici za dječije bolesti daje i nastavi davati taj kiseonik, jer plač majki i objašnjavanje majkama koje gledaju svoju djecu na intenzivnoj medici i pitaju da li i njihova djeca dobijaju taj kiseonik . Dobijali su i dobijaće, jer je ispravan. To je stav osoblja Klinike za dječije bolesti i svih medicinskih radnika“, rekao je Mirošljević.

Mirošljević je naglasio da niko nema pravo da nekome oduzme život.

“S tim se nije igrati. Postoji nacionalni interest, trebamo zdravo potomstvo, a to se na ovaj način ne postiže. Nije problem ako je neko pogriješio, nego je problem to da prizna. Gradonačelniče, izvolite“, istakao je Mirošljević.

(IZVOR: ATV)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime