ISPLATA RAZLIKE PENZIJE DO IZNOSA NAJNIŽE PENZIJE

0

BIJELJINA – Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske pozvao je korisnike kojima je priznato pravo na srazmjerni dio starosne, invalidske ili porodične penzije sa Federacijom BiH /FBiH/ da se obrate u najbližu poslovnicu radi obezbjeđenja dokumentacije za podnošenje zahtjeva za isplatu razlike, odnosno namirenja do iznosa najniže penzije u FBiH.

Korisnik prava na srazmjerni dio penzije ostvaruje pravo na isplatu razlike penzije u slučaju da je zbirni iznos srazmjernih penzija ostvarenih kod Fonda PIO i Federalnog zavoda MIO/PIO, u skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u sprovođenju penzijskog i invalidskog osiguranja u BiH, manji od iznosa najniže penzije u FBiH i koji ima prebivalište na području BiH.

Pravo na isplatu razlike penzije ostvaruje se počev od dana podnošenja zahtjeva za ostva-rivanje ovog prava, ukoliko su ispunjeni uslovi.

Zahtjev se podnosi lično nadležnoj službi Federalnog zavoda, putem pošte ili punomoćnika.

Neophodna dokumentacija, uz obrazac zahtjeva, je dokaz o prebivalištu – CIPS prijava, rješenje o priznavanju prava na srazmjerni dio penzije kod Fonda PIO Republike Srpske i uvjerenje izdato od Fonda PIO o isplaćenim penzijama po mjesecima u godini u kojoj se ostvaruje pravo na isplatu razlike penzije.

U saopštenju se navodi da se ne priznaje pravo na isplatu razlike do iznosa najniže penzije korisniku prava na srazmjernu penziju kojem je rješenjem Fonda utvrđen poseban staž u dvostrukom trajanju u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu kao pripadniku Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova, te da on ne podnosi zahtjev.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime