Beograd ima čvrste dokaze o obavještajnom radu Šnajdera

0

BEOGRAD – Bezbjednosno-informativna agencija Srbije ima čvrste dokaze da se prvi sekretar Ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoje Šnajder, kojeg su srpske vlasti protjerale, bavio obavještajnim radom, vrbovao političare i novinare, pišu Večernje novosti.

Pozivajući se na dobro obaviještene izvore, list piše da su na meti Šanjdera bili i biznismeni i aktivisti nevladinih organizacija.

BIA koja je u Srbiji duže od godinu pratila Šnajdera, operativca hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije, ima video i audio-snimke njegovih susreta sa srpskim političarima, privrednicima, novinarima, aktivistima NVO sektora.

Prema istom izvoru, Šnajder se na različitim lokacijama u Beogradu sastajao sa predstavnicima raznih političkih opcija, a fokus njegovog interesovanja bile su predizborne aktivnosti u Srbiji, domaća partijska politika, kosovsko pitanje, odnosi Srbije sa Rusijom i Kinom, ekonomske prilika, stanje u vojnom sektoru.

Mnogi njegovi sagovornici iz svijeta politike, novinarstva, biznisa i NVO vremenom su postali svjesni da su upali u mrežu perfidnog Hrvata, ali su nastavili da mu dostavljaju tražene informacije, piše list.

Najčešće su to bila dokumenta ili podaci pohranjeni na fleš memorijama, a Šnajder je raspolagao zavidnim budžetom, pa se provjerava da li je pojedincima plaćao za saznanja koja su mu iznosili “kao na tacni”.

Novosti pišu da je riječ o čovjeku koji je 2017. godine službovao na Kosovu i Metohiji, gdje hrvatske strukture imaju jako uporište, a poslije Prištine, Šnajder je svoje službovanje od 2020. godine nastavio u Beogradu.

Kao pripadnik hrvatske SOA, podacima nije samo snabdijevao maticu, već se sumnja da su po sistemu kolektivne bezbjednosti neke njegove informacije završavale i u štabu NATO.

Srbija je prije dva dana protjerala Šnajdera zbog, kako je obrazloženo, kršenja Bečke konvencije, na šta je Hrvatska reagovala jučerašnjim protjerivanje srpskog diplomate iz Zagreba.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je nakon toga da su netačni razlozi koje je Hrvatska navela prilikom proglašenja savjetnika Ambasade Srbije u Zagrebu Petra Novakovića personom non grata, jer Zagreb nema nikakvih dokaza da je prekršio odredbe Bečke konvencije.

(Novosti/RTRS)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime