Šest ministara spoljnih poslova EU traži otvaranje pregovora sa BiH

0
BRISEL – ​Ministri spoljnih poslova Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije sastali su se na marginama Savjeta ministara spoljnih poslova NATO-a i izrazili trajnu prednost i podršku BiH na putu evropskih integracija.

“Ističemo političku neophodnost da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora sa BiH u EU. Od kada je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU, preduzela je važne korake i obaveze prema ispunjenju ključnih prioriteta”, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Kako su naveli u sadašnjem kontekstu svako odgađanje odluke o početku pristupnih pregovora s EU moglo bi dodatno pogoršati nestabilnost u regiji što bi dovelo do gubitka pozitivnog zamaha.

Predstavnici Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije naveli su da su spremni osigurati političku, tehničku i finansijsku podršku BiH u preduzimanju ključnih reformi tokom procesa.

“Još jednom naglašavamo da proširenje nije izbor između zemalja kandidata, već naš zajednički strateški interes koji će donijeti prijeko potrebnu stabilnost i bezbjednost evropskom kontinentu”, istakli su ministri spoljnih poslova Hrvatske, Češke, Grčke, Italije, Slovačke i Slovenije, pišu Nezavisne.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime