Ovih deset zemalja ulaze u drugi talas korona virusa

0

LONDON – U ovom trenutku deset zemalja bilježi ozbiljan rast broja zaraženih korona virusom. Uglavnom su u pitanju zemlje koje su uvodili “labave mjere” kao odgovor na epidemiju, ali na toj listi se nalazi i nekoliko država koje su striktno poštovale i najrigoroznije mjere.

Ugledni list Guardian je uporedio svoje podatke sa podacima Univerziteta Oksford i napravilo listu 10 zemalja koje su “najgore odgovorile na krizu”. Na listi se nalazi i SAD koje se suočavaju sa najvećim porastom slučajeva korona virusa još od aprila, a Iran, Njemačka i Švajcarska trenutno bilježe dramatičan porast R faktora.

Svaka od zemalja sa ove liste nalazi se na pragu drugog talasa, a širenje zaraze je sve izvjesnije s obzirom na to da i dalje pokušavaju da obuzdaju virus bez uvođenja drastičnih mjera. Ipak, sa druge strane, pojedine zemlje sveta bilježe takođe drastične brojke iako se i dalje nalaze u blokadi.

Naučnici sve više upozoravaju na dolazak drugog talasa, a Svjetska zdravstvena organizacija je u saopštila da je u nedjelju zabilježen rekordan broj novooboljelih u svijetu. Međutim, suočene sa ekonomskim problemima, mnoge zemlje donose odluku o daljem popuštanju mjera.

Opuštaju mjere, a slučajeva sve više

Zemlja je klasifikovana kao “opuštena” ako je njen “indeks strogosti” je ispod 70 od mogućih 100 poena, pokazuju najnoviji podaci Univerziteta Oksford. Takozvani “tragač” procjenjuje javno objavljene informacije, mjere zaštite i zatvaranje zemalja kako bi im dao ocjenu od najviše 100 na njihovom “indeksu strogosti”.

Stopa reprodukcije virusa, tzv R faktor u Njemačkoj dostigao je gotovo 3 ove nedjelje, i natjerao njemačke vlasti da dvije pokrajine vrate pod blokadu. Ovo se dogodilo nakon što je zemlja počela sa popuštanjem mjera i kada im je “indeks strogosti” pao na oko 50.

I dok u Njemačkoj i dalje ne bilježe rekordan broj novozaraženih, Saudijska Arabija i Iran se suočavaju sa drugim talasom dok nastavljaju sa popuštanjem mjera. Iran je novi pik zaraze registrovao još u maju, čim se krenulo sa popuštanjem mjera. Dok vlasti tvrde da je do porasta broja oboljelih došlo zbog većeg broja testiranja, odnos zaraženih u odnosu na broj testiranih pokazuje da se zaraza sada brže i više širi među stanovništvom.

Ukoliko stanje u državama uporedimo sa podacima od prošle sedmice, Njemačka se našla na vrhu liste po porastu broja novozaraženih. U odnosu na prošlu sedmicu zabilježeno je 36,7 odsto više obiljelih.

Druga na listi je Ukrajina, koja je u plusu 29,3 odsto. Slijede SAD sa +24,6 odsto, a potom Švajcarska sa 15,1 odsto.

Na listi su se našli i Bangladeš, ali i Francuska sa +12% i Švedska sa +11,2%.

Opuštaju mjere i oporavljaju se

Da ne bi bilo da popuštanje mjera striktno dovodi do rapidnog porasta broja zaraženih govore primjeri Turske, Belgije i Kanade, koje iako popuštaju mjere ne bilježe porast broja slučajeva.

Ukoliko se ovonedjeljni podaci uporede sa prošlonedeljnim, Turska ima čak 3,6 odsto manje oboljelih. Belgija 9,6 odsto manje, a Kanada 12,2%.

Na toj listi našle su se i Italija i Španija, koji su u prvom talasu bile maltene najugroženije zemlje na svijetu. Ove nedjelje Italija je zabilježila čak 30,9 odsto manje oboljelih u odnosu na prošlu sedmicu, a Španija 61,4%.

Ipak, iako broj zaraženih opada, stručnjaci kažu da ove zemlje i dalje treba da budu oprezne kako bi izbegle drugi talas.

U blokadi, a broj zaraženih i dalje raste

Čak 7 od 45 ispitanih zemalja koje beleže više od 25.000 oboljelih su i dalje u blokadi i pod strogim merama, a i dalje beleže porast broja novooboljelih.

U ovoj grupi nalazi se Brazil koji iz dana u dan bilježi sve veći broj oboljelih. U odnosu na prošlu nedjelju zabilježili su čak 17,5 odsto više zaraženih. Najgore se kotira Dominikanska republika koja je u plusu 42,3 odsto, a za njom ide Čile sa +40,8%.

Sa parcijalnim popuštanjem mera u SAD je broj zaraženih počeo da opada, međutim, sa daljim popuštanjem mera iz dana u dan je sve više novozaraženih.

(Telegraf)

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime