Veće januarske plate za gotovo 14.000 zaposlenih u prosvjeti i kulturi

0

BANJALUKA – Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je da će veće januarske plate za 100 KM u neto iznosu dobiti 13.800 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, đačkim domovima i institucijama kulture sa visokom stručnom spremom.

Stojičićeva je navela da će veće plate dobiti i 2.400 zaposlenih u obrazovanju i kulturi sa najnižim platnim koeficijentima zbog povećanja najniže cijene rada u Republici Srpskoj.

– Ukupan ovogodišnji budžet Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske iznosi 539 miliona KM i povećan je shodno povećanju plata zaposlenima u prosvjeti i kulturi od 1. januara, dok odstupanja na drugim stavkama u odnosu na prošlu godinu nije bilo – rekla je Stojičićeva za Srnu.

Među značajnim projektima koji su planirani za ovu godinu je i uvođenje informacionog sistema Ministarstva e-vrtić u sve javne i privatne predškolske ustanove, te isporuka računarske opreme javnim predškolskim ustanovama, obuka zaposlenih i uvođenje e-prijava u predškolske ustanove.

– Digitalizacija i centralizovanje sistema u predškolskim ustanovama će omogućiti lakše praćenje rasta i razvoja djeteta, olakšati roditeljski angažman, ali i sam administrativni posao vaspitača i drugih zaposlenih u predškolskim ustanovama – pojasnila je Stojičićeva.

Svi kabineti informatike u srednjim školama su u prošloj godini opremljeni potrebnom informaciono-komunikacionom opremom, što će znatno unaprijediti proces rada.

– Nastavićemo sa procedurama u vezi sa rekonstrukcijom Osnovne škole “Nikola Tesla” iz Dervente, koja je oštećena u zemljotresu i voditi računa o svim prioritetnim ulaganjima koja predlažu vaspitno-obrazovne ustanove – navela je Stojičićeva.

U oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja u toku je organizacija programa za djecu u godini pred polazak u školu, kao i konkursa za izbor najboljeg didaktičkog materijala i igračke.

– U oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja važno je obezbjeđenje besplatnih udžbenika za određene kategorije, analiza udžbeničke politike, kao i finansiranje asistenata za djecu sa smetnjama u razvoju, dok se u oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja radi na unapređenju učeničke prakse kod poslodavaca i donošenju nastavnog plana i programa za opšte obrazovanje – rekla je Stojičićeva.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo unesite vaše ime